Bild-Blogg November- December 2011

********************************************************************************************************

 Bloggen December 2011

31 december.
Knutshyttan: en gärdsmyg pilar runt mellan stenarna i forsen.
Årets sista tur genom Grängshammar via Vallvägen och Västerviksvägen till Fikaplatsen. Underbar vinter dag med blå himmel, 5 grader kallt, men snöfritt !!
Träffade äntligen på Fotosidebroder Peter E. Vi har rört oss i samma marker länge utan att träffas, men nu blev det av. Fotosnack förstås med förhoppning om fortsatta möten i markerna.

Gnistrande vass vid Grängshammars-ån.

29 december.
Natten den 25-26 december slog den stora stormen till med orkanvindar i byarna. Sen följde gråväder, kraftig blåst, regn och ända upp till 9 plusgrader. Naturligtvis har all snö försvunnit och det är lerigt och smutsigt överallt.
Plockade fram kameran först idag o dokumenterade läget i stormens fotspår.

Jorå, det finns ett hus under vindfället.

25 december.
Fototeamet Långberg/Wickman AB besökte trollens dal i Björka igen. Solen försökte ta sig över bergen men lyckades inte. Nästan snöfritt på lederna. Idag gick turen ända till dalens ände vid Trollsjön. Fantastisk tur.


Trolldans vid tjärnen.

Skvattrambusken vilar sig och inväntar vårens bestyr.

Sitt namn har förstås tjärnen fått pga alla trollen som smyger runt och kikar på oss besökare. Däremot är dom ju i det närmaste omöjliga att få syn på. MEN !! Det inte det mänskliga ögat förmår uppfatta lyckades kameran befästa på bild. Se längst ner till höger på bilden där Lilltrollet försöker gömma sig mot trädstammen, men som sagt inte lyckas helt..

Trolltjärnens vatten rinner ner genom Trolldalen och passar på att bilda ett litet trollfall innan det fortsätter ut på ängarna.

24 december
Dimmigt o halvskumt väder och dimman låg till en början tät över området, men den steg långsamt och senare klarnade upp o blev en strålande vinterdag

22 december.
Äntligen ett mycket viktigt tillskott i kameraryggan: Nikon 105/2,8 G AF-S IF-ED VR Micro.
Ett stort tack till Daniel i Gävle.

17 december.
I den gråaste av alla gråa dagar trotsade foto-teamet Långberg/Wickman AB vädret och oplogade vägar och drog ut i vildmarken för att som vanligt söka intressanta motiv.
Dangerous water.

10 december.
Efter gårdagens intensiva snöfall och kraftiga blåst blir det så äntligen en riktig vinterdag. C:a 3 dm snö på vägarna upp mot Grängshammars- vildmarken och strålande sol. Vackert så det förslår.

Snötyngda granar längs vägkanten

Den sista biten upp till vändplanen var helt oplogad och orörd, utom förstås av vildmarkens egna invånare.

I gläntan upp mot höjderna glittrade björkarna som av sockervadd.

Den vita skogen.
På hemväg igen träffar jag på några sångsvanar som ligger och vilar några dagar innan de fortsätter:

Sist och kanske minst; en sparvuggla som satt i solskenet längst upp i stolpen på tråden som gick över vägen

8 december.
En mycket vacker vinterdag, Strålande sol 7- 8 grader kallt och ett par cm snö. Det fick lov att bli en tur upp i Grängshammars vildmarken med våra 2 flattar för att få njuta av vädret innan kvällens utlovade snöoväder stormar in.

Varför en simpel bild på en stubbe. Ja, ibland är det enkla och vardagliga nog så vackert om man bara ger sig tid att betrakta och ev använda fantasin. Ser du tex ögat på stubben? o sen är det bara att spåna vidare……….

5december
En tur till Trollens hemvist. Först i strålande sol som tyvärr övergick i snöfall och gråmörker. Men passade iaf på att plåta, men på frihand, utan VR och med ISO 800. Funkade någorlunda.

Brant, brant och dessutom jättehalt för en gammal man.

Tackolov för trappan.

Nere i ravinenI den lilla forsen låg rester av nattens is kvar.

Med lite tur( och fantasi) går det lätt att upptäcka trollens vakande ansikten i bergbranten.

…..längtar redan tillbaka för ytterligare plåtning…………..

4 december.

Fortfarande mildväder så det blev en tur till Lortån ( Berndt och jag) och en promenad genom reservatet på den stig som iordningsställts. Solig start på vandringen med kameran i högsta hugg, men det dröjde inte länge förrän det mulnade på och snöflingorna började dansa runt våra huvuden och tog bort all inspiration för fotografering.
Det mest spännande med Lortån är den inte alls gör skäl för namnet. Tvärtom. Vattnet är av högsta kvalitet , rent och kristallklart. Här finns tex den sällsynta flodpärlmusslan som för sin fortplantning är beroende av att det finns bäcköring. Reproduktionen tycks fungera för båda arterna.

 Bloggen November 2011

19 november
I Gammelskogens värld.


13 november.

Denna märkliga senhöst med sitt milda väder är en oväntad bonus för utomhusfotografering. Färden går som vanligt upp till Vallvägen, som bjuder på denna fantastiska vy.

6 november.

Disigt, mörkt och trist. Novembers inledning är ingen höjdare precis. Men vi besökte iaf Vildmarken för att stilla fotoabstinensen, Men då hamnar vi förstås mitt i ÄLGjaktsdrevet…………….

Klicka på hemsidans bilder för att FÖRSTORA dom