Dalarnas Orkidéer

OBS ! Ny mail-adress: leif.wickman@gmail.com

Dalarna är inte känt som orkidéernas förlovade land, men som du ser av bilderna här nedan finns ett förhållandevis stort antal spridda över länet.
En del arter har av naturliga orsaker smygit sig ut ur vår landskapsflora, de har helt enkelt inte förmått anpassa sig till vårt klimat eller av olika anledningar fått sin livsmiljö förändrad.
Närmast tänker jag på den lilla lokal i Smedjebackens kommun som Adam och Eva lyckats befästa sig i under några år, men som nu troligtvis är borta, för gott.

Jag visar på denna sida visa de orkidéer som jag under några år på -80-talet lyckades dokumentera med kameran. Bilderna är förstås diabilder som scannats för att här kunna visas.
Nytagna bilder är fotade med digitalkamera Nikon D80/D300 och macroobjektivet Nikon 105/ 2,8.

KLICKA på bilderna för förstoring!
Klicka sen på den förstorade bildens högra bildkant för att fortsätta, klicka på den vänstra för att gå bakåt.

 • Klicka du här så kommer du min sida med Svenska orkidéer.
  Adam och Eva. Växtlokalen i Smedjebacken. Skannad bild.

 • Adam och Eva. Smedjebacken. Skannade bilder. Fotad 1986


  Några svårupptäckta orkidéer: Grönkullan( Coelloglossum viride) är fotograferad i Nyberget, Smedjebackens kommun, liksom den säregna plantan med Tvåblad ( Listera ovata). Här med något så ovanligt som 4 blad på stjälken.

  Kommentera gärna efter bilderna !


  Spindelblomster( Listera cordata) är inte heller lätt att upptäcka. Här en grönfärgad från Nyberget, Smedjebacken, och den röda från reservatet Jätturn, Smbn.


  Några Dactylorhiza- arter: Ängsnyckel, Sumpnyckel och Blodnyckel.

  Ängsnyckeln (Dact. incarnata) växer i Jätturnreservatet. Sumpnyckeln (Dact. traunsteineri) är fotograferad på Brittas Rönning i Ludvika Kommun. I Boda kommun finns en liten lokal med Blodnycklar ( Dact. cruenta) vid Jutjärns kalkbrott.


  Varianten av Jungfru Marie Nycklar ( Dactylorhiza maculata), kallad ballerinorna, tillhör också Dactylorhiza-släktet, liksom Skogsnyckeln ( Dactylorhiza fuchsii) fotograferad i Ludvika kommun.


  Mossnyckel ( Dactylorhiza sphagnicola). Smedjebackens kommun med pollinerande humla. Huvudet täckt av pollinier.


  Brudsporre( Gymnadenia conopsea)


  Nattviol ( Platanthera bifolia ). OBS spindeln i Nattviolen till höger.


  Grönvit Nattviol (Plat. chloranta). På växtplatsen i S. Dalarna


  Våra två Epipactis- arter:  Purpurknipprot ( Epipactis artrorubens) och Skogsknipprot ( Epipactis helleborine)  Den mest spektakulära och mest kända av våra orkidéer: Guckusko ( Cypripedium calceolus). Här fotograferad i Säters kommun. Den under bilden är varje orkidots dröm; en nyupptäckt, orörd Guckuskolokal. Nybrännberget Ludvika kommun.


  Korallroten ( Corallorhiza trifida) har fått sitt efter det säregna rotsystemet. I mitten Myggblomster (Hammarbya paludosa)fotade på Tomossen, Ludvika kommun. Nederst: Knärot( Goodyera repens ) från Dalviksberg.


  Längst upp i norra Dalarna finns denna utsökta orkidé; Norna ( Calypso bulbosa ). Till höger är den i sin yttersta färgprakt.


  Skogsfrun( Epipogium aphyllum ) i Idkerberget, Borlänge kommun.

  Arter som upptas av DABS, men som inte fotograferats på plats på lokalerna i W-län


  Lappnycklar (Dactylorhiza lapponica). Till höger Nästrot ( Neottia nedus-avis)


  Knottblomster ( Microstylis monophyllos)