Motor TGB ATV

    ATV- blogg på G!!

2011.
24/5
Dags för nya utmaningar, ja nya o nya ? Iaf är det dags för att byta TGB 525 mot en ny TGB 550, RÖD minsann. Handlar som vanligt hos Tommys Motor i Ornäs utanför Borlänge.
Ska utrusta den för i första hand fotoutflykter, dvs en packbox fram. En softbox med siktet inställt på jägare. Ett behändigt fodral för gevär finns att veckla ut på ovansidan. Passar perfekt för stativen. Två behållare för H20 och termos, två stora fickor som omger dom (objektivfickor?) och den stora lådan med 3 flyttbara fack. Den ev. bakre hardboxen finns ännu så länge på planerings stadiet.

——————————————————————————————————————
30/5
Äntligen hämtar jag hem TGB 550, helskön uppenbarelse ! Pluggad ner till 20 hk (än så länge) eftersom den är vägreggad. Väntar nu på 2 atv-boxar, en hårdbox med ryggstöd bak och en jägarbox fram med plats för gevär, där mitt fotostativ passar perfekt.

Tamarack Titan Series Rifle Bag

Jag ska här berätta om mina glädjeämnen och mödor med att använda en ATV.
En ovanlig investering för en 60+ kan tyckas, men man blir aldrig för gammal för att återupptäcka barnasinnet. Efter åtskilligt funderande och sökande på nätet blev det en TGB 525 SE 4×4, inköpt hos Tommys Motor i Ornäs, Borlänge.
4w Rosasen

Nya spännande möjligheter för fotografering och fågelskådande tack vare 4-wh.

Klicka på bilderna för förstoring !

23/3 Söndag. Ihållande snöfall hela dan, dvs läge för TGB:n att göra rätt för sig, men eftersom den står parkerad i garaget utan funkande startmotor så finns det 2 alternativ, handskottning eller hoppas på att nysnön smälter bort. Självklart valde jag det senare alternativet. I morgon är det måndag och arbetsvecka igen, så det får bli ett akutsamtal till Tommys motor.

22/3 Lördag. Äntligen börjar det synas att våren är på väg. Den knädjupa snön smälter ihop o nu får TGB:n visa sitt rätta jag: nu gäller det att trycka ut snön från vägkanterna så att smältvattnet har nånstans att ta vägen; no problems!! Men så händer det nåt som inte får hända: startmotorn tar semester! Det surrar och låter men den slår inte till. Nu finns det en nödlösning; startsnöret. Men då ska man vara utrustad i nävar och biceps som Schwarzenegger, och det är man ju inte. Efter en halvtimmes ryckande och med i det närmaste utsliten handled, så kommer Anders till hjälp och se då startar den rackar´n. Tur att

28/2 Fortfarande sitter plogen på rätt plats. Det enda som hänt är att en av sprintarna som håller fast plogen på undersidan har försvunnit vid ett av de två tillfällen där vi kört fast. Vanligt enligt Tommy.

22/2 Snön bara vräker ner, och som grädde på moset -28 grader på morgonen. Enough !! Men ut med 4w:n o skrapa iväg eländet. Glädjande: Wiren är fortfarande på plats. De rostfria låsningarna är guld värda.
Svettigt: Plogade ner till sjön på min lilla väg. Vansinnigt egentligen, snön hade drivit igen hela spåret. Men skam den som ger sig så lite kaxigt drog jag iväg ner mot sjön, och skar förstås ner i snön bredvid spåret. 6 dm snö garanterade 2 timmars slit innan jag kunde backa tillbaka till utgångspunkten. Då hade jag skyfflat undan åtskilliga ton snö och skällt över högre som lägre makter.
Nu blir det inget mer plogande på den vägen!!

20/2 Äntligen! Efter 3 dagars snöande och plogande så håller vajern fortfarande. Testade med rostfria låsningar o dom har hittills hållit längre än förväntat. Snödjupet börjar bli påfrestande för både människor o djur, även för 4w. Offroadåkning är bara att glömma. Det märkligaste är iaf att trots 10-15 grader kallt så stöpar isarna. Testsade en tur ut på orörd snö på sjön; det var som att köra igenom 3 dm djupt slaskvatten. Det sprutade riktigt obehagligt runt däcken. vem vet hur tjock isen är under snön!! Men det värsta är att slasket direkt fryser fast i fälgarna och under maskinen.
Men vad gör det ! 4w är den bästa investeringen hittills 🙂 ( Fråga 4-åriga barnbarnen )

11/2 Så var det dags igen. På med plogen o ploga bort nysnön på väg o sjö igen. Och som vanligt: gick vajern av. Börjar bli ganska trött på att sätta på ny låsningar och försöka igen bara för att vajern kommer att gå av igen. Har du samma erfarenheter eller t.o.m. kan ge mig tips hur man ska fixa så att det håller, maila mig leif@ellwenaturfoto.se

8/2 Tur att barnasinnet finns kvar, och det blir inte sämre av att kunna pressa sig fram genom snön på sjön. Hä´ä´bare å´åk 🙂

5/2 -10 grader( snö som kommer ner förstås) så nu borde det väl gå att ploga sjöbanan, men icke sa Vicke. Plaskigt och tungt så det var bara att ge upp. Testade att ploga upp vägen ner till sjön, men då hände det igen: vajern gick av.
Antagligen blir påfrestning för stor med den enorma mänga snö som den ska trycka undan.

4/2 Snön bara vräker ner, så nu finns det jobb för TGB:n + plogen. Efter att vajern gått av igen, blev det en tur till Tommys Motor. Nu visade det sig att hans vajerlås var aningen mindre än dom jag köpt, så hem igen o testa dom nya. Resultatet: dom höll vad dom lovade !! Passade på att försöka skrapa sjöbanan, men där blev det stopp. Trots åtskilliga minusgrader så var det stöp, dvs helt omöjligt att ens försöka sig på plogning.

1/2 Det är bara att konstatera; en vajer som är 5 mm är för vek för att vinscha upp/ner snöplogen och stå emot påfrestningar som tung snö och knaggligt underlag vid plogning. Bytte ut låsanordningarna och klippte bort en meter av vajern och fäste vajern i ett nytt block, men icke sa Nicke. Två ggr sprang den av och naturligtvis längst bort på den upplogade promenadbanan på sjön. Får byta taktik när det gäller att ploga på nå´t sätt. 🙁

31/1 Igår -21 grader så 4w fick stå i stallet. Idag endast -15 så då blev det fullt ös. Plogade upp en ny bana på sjön, kurvig och svettig att ta sig igenom. Började med att dra en av knoddarna runt på snow-racern, så banan fick dom rätta vinklarna, sen var det bara o ge järnet :-). TGB:n är en fantastisk maskin, stark, snabb och ligger helt ligger helt suveränt i svängarna. Topp !!

28/1 Snön fortsätter att falla i stora mängder. Men vad gör det. En ursäkt att ta ut 4w och ploga gårdsplan, vägen ner till sjön och promenadbanan runt på sjön. Men idag gick det inte som jag hoppats. Hade fixat grejor att laga den trasiga vajern till vinschen, men det visade sig inte vara det lättaste. 3:e gången gillt fick jag det att funka, efter blödande fingertoppar o småsår lite här o där. En upptvistad vajer är inte att leka med.
Inte heller att ploga upp slingan på sjön; riktigt obehaglig stöp ställde till det. Hjärtat i halsgropen ibland:-) TGB:n är oerhört stark; fyrhjulsdrift, lågväxel och en fantastisk balans i maskinen gör den till ett bra köp.

27/1. Till Tommys Motor och hämtade TGB:n, snöstorm o eländigt på vägarna men det gick bra. Tommy har gjort underverk med maskinen. Bl.a. bytt batteri. Går nu som en klocka. De tidigare problemen är borta så nu är det bara att njuta å´åk.
Tyvärr lyckades jag med att knäcka vinschvajern som gick av så nu får jag fixa den innan jag kan fortsätta ploga. Men den som väntar på nå´t gott…………….

26/1 Åker till Ornäs, Tommys Motor med 4w , -10 grader o aningen vind, så det gäller att klä sig rätt. Skoteroverallen från Vildmarks är helt suverän; varm och framförallt vindtät. Inbyggda knäskydd och sittdyna gör inte saken sämre.
Hämtar TGB:n i morgon, med nytt batteri och pluggen urtagenoch förstås nyservad. Nästa service blir först efter 350 mil.

24/1 -10 Har nu klarat av de första 50 milen och det är dags att sammanställa alla upplevelser, både positiva och negativa. Dessutom är det dags för första servicen.

– ett jätteminus till TGB:n som är oerhört svårstartad, behöver laddas varje dag. Enligt leverantören är batteri en färskvara som endast har en månads garanti !!. Även på en ny maskin. Helkorkat, minst sagt.
Släpper ifrån sig avgassmällar som kan liknas vid kraftiga gevärsskott. Känns inte bra. Kan bli bättre om pluggen tas bort.

+ en underbar frihetskänsla att dra ut i skog o mark. Den tar sig fram nästan överallt tack vare 4hjulsdriften och lågväxeln. Mycket behaglig att köra på asfaltvägar. Bekväm sittställning. Bra reglageplacering.
den fixar snöplogningen utan problem. Har skrapat en stor skridskobana och promenadsträcka på sjön. utan att halka omkring som Bambi på hal is.

TGB 2

Det ska nu inte vara några problem att använda skogsvägar för att komma till avlägsna skogsområden eller även att köra på vanliga vägar.

På bilderna kan du se hållare för kamerastativ på framramen och en stor packbox på den bakre för att kunna ta med kamerautrustning, kamoflagenät och övrig utrustning.

Klicka på bilderna för förstoring!

TGB 1

TGB 525 4×4, klar för fotouppdrag.

TGB 2 TM keps2 TGB 3

TGB 4

TGB 5