Bild-Blogg Mars- April 2012

30 april
Tornfalken sitter och spanar över sitt rike i solnedgången, obekymrad om människornas tokigheter med brasor och fyrverkerier.


Grågåsen vilar tungt invid Hessesjön när lugnet åter lagt sig efter de tre lösa hundarnas vilda lekar.

Tundrasädgåsen låter sig inte heller störas längre.

28 april
En sen eftermiddags tur till Hessesjön för att söka efter spetsbergsgässen. Men först får den bruna kärrhöken visa sina vackra färger, beundrad av alla gässen.

Gässen, ja !!! Enligt de lärde finns här grågäss, tundragäss, spetsbergsgäss och bläsgås. Hoppas ni hittar igen dom på bilderna nedan 🙂

27 april
Torsångs centrum begåvades med en riktig raritet idag; en ägretthäger som slog sig ner i vassen nedanför bron och blev naturligtvis väl porträtterad.


Knölsvanen var inte lika förtjust i besökaren.

Fiskelyckan var det iaf inget fel på.

Kväll. Den ultimata utsikten från ett älgtorn ( för en naturfotograf iaf)

Såg först tre älgar men det visade sig att en låg uppe i skogsbrynet också.

Fm. Passade på att ta en tur upp i skogarna för en stunds relaxing. Tog plats i ett jakttorn o njöt av stillheten och fågelsången.

Fick sällskap av en spankulerande trana:

24 april
Vårvärmen börjar så sakteliga återvända. Idag lockade Holmsjöreservatet i Torsång med sin nya plattform för Fiskgjusarna som tidigare häckat i stolparna på ledningarna.

Därmed bekräftat att den fallit gjusarna i smaken !

21 april
Vad är nu detta ??

1 dm nysnö med slask o plask. Tog en tur ner till Holmsjöreservatet vid åkrarna mot Naglarby. Och här dök det upp en efterlängtad fotomodell; Jordugglan

Med långa vingar gled den över våtmarken för att hitta sork.

…….och så plötsligt:full attack !


Att landa i diket vid vägkanten är väl kanske inte att rekommendera !

Men jakten slutar inte alltid lyckligt. Tomt i klorna även denna gång

Men så tröttnar kråkorna på sällskapet och gör livet surt för jordugglan som ”hellre flyr än illa fäktar”

19 april
Kanotstadion i Torsång bjöd idag på ett gäng storskrakar. Här är en i flykten längs Dalälven

18 april
Njöt av en stund uppe i vildmarken i det bästa gömslet;bilen, när jag hörde dubbeltrastens lite ödsliga sång. Plötsligt så fanns dom överallt; uppe i träden, nere ibland riset. Det är inte ofta jag sett dom så här nära.

Falken har gäckat mig under flera dagar, men nu blev den tydligen nyfiken och tog en tur över mig för att kolla in vad det här var för en nyfiken typ.

17 april
Dags för nästa snöblask. På Truten har måsarna slagit sig ner o ägnar sig åt vila o manikyr

Storspoven ser inte heller ut att trivas i snöovädret

16 april
Så händer det som ingen vill ska hända, men alla förväntar sig ska hända; bakslaget.

Tung blötsnö förlamar logistiken men naturen visar en ny och spännande sida:

Hämtade Canon 100-400:an idag på sen em och testade med brännvid 400 i det dåliga ljuset på en flygande trana; blir faktiskt mycket imponerad av resultatet:

15 april
Vildmarksturen gick till Lilla Loberget. I en vattenpöl plaskar det hej vilt när vi kommer: grodleken

Ibland blir det lite väl tungt att hoppa fram till nästa pöl.

14 april
Once upon a time……………
Idag är det dags att få Canon 7D + 17-55/2,8 att visa vad dom går för.Vad är lämpligare än att ta sig ut i vildmarken och plåta gamla ruiner efter skogstorpen i skogarna innan löven bäddar in allt i ett ogenomträngligt mörker.
So here we go….
En jordkällare visar att vi närmar oss ett torp

Med lite fantasi går det tom att se en svart varelse titta fram ur källarens inre.
Ett märkligt format träd leder stigen ut mot ljuset

Solfjädern

Väl dolda och överväxta grundstenar

13 april
Fredagen den 13:e. Självklart går det åt pipan idag. Den utlovade leveransen av mitt efterlängtade tele Canon 1oo-400/ dyker inte upp på Polyfoto, så helgens fotoplanering får stuvas om igen. Får bli praktisk inlärning av 7D:n istället, med 17-55 objektivet.
Rekommenderar ett klick på länken i högra spalten till Belafoto.se, där vi hittar en av Nikons nya utropstecken; Berndt L!!

11 april
Idag smäller det. Byte av foto utrustning. Efter 4o-år som trogen Nikon kund blir det idag första steget till Canon. Hämtar EOS 7D och normalzoomen 17-55/2,8. Den viktigaste delen, telezoomen 100-400/, kommer på fredag.Så nu gäller det att ”läsa in” kameran.

8 april
Ett besök på crossträning för ungdomar utanför Säter inspirerar alltid till fotografering.

Långt däruppe under himlataket visar sig plötsligt en bekant siluett. Kan det vara ………….
Så beskuren som det nånsin går visar bilden att det är en Fiskgjuse. Äntligen.

7 april
Första sädesärlan spatserar bland stenarna i Grängshammars ån. I sällskap med strömstarar, och forsärlor

6 april
En tur ner till Säterdalen och en kort promenad med barnbarnen Lina och Linus längs ån, med tillhörande fikastund förstås.
En planta med blåsippor lyste upp slänten.

4 april
Tog som vanligt en tur upp på skogarna med Wilmer och Wiktor. Hyfsat körbara vägar. Dagens fynd var en varfågel som villigt lät sig fotas. Testade idag en Kenko-konverter 2,0 till mitt Nikon 70-200/2,8. Varfågel-bilden är en sån test. Tyvärr var inte konverten och telet kompatibla, så nu blir en hel rockard med fotoprylarna.
Dags för Canon att ersätta hela Nikon utrustningen.

3 april
En tur ut i skog och mark ger alltid en härlig känsla i kropp och själ. När sen naturen överraskar med närkontakter av intressanta levande varelser så blir upplevelsen än starkare. Efter alla osannolika möten med Lappugglorna så känner man sig mätt och belåten, men då har man glömt att naturen slutar aldrig att överraska:

Äntligen har den dykt upp; Hökugglan. Jag har länge spanat efter dom, och så plötsligt sitter den där högt upp i den avsågade tallen och blickar bistert ner på fotografen.

1 april
Tanken på att det finns tre Lappugglor samlade inom ett litet område, med goda möjligheter att sitta ner i solskenet och invänta spännande underhållning, är så verklighetsfrämmande att den är svårt att ta till sig. Att få sitta och se dom jaga på hagarna runt omkring är något som jag säkerligen aldrig mer kommer att få uppleva. Så det är bara att ta in o njuta !!

27 mars
Svårt att låta bli att styra kosan mot Karlborn och de tre lappugglorna. En sån här upplevelse får man nog bara en gång i livet
Idag visade sig två lappisar, varav den ene var betydligt skyggare än den andre. Men det blev förstås en hel del bilder tagna. Här några exempel:
Jakten25 mars
Dagen L som i Lappuggla. Efter alla rapporter om lappuggla i St Karlborn så blev nyfikenheten för stor, så dagens utflykt gick naturligtvis dit för att försöka de hitta de två rapporterade ugglorna.
FM: Med hjälp av ornitologerna på pats fick vi äntligen syns på en av Lappisarna. Tätt tryckt mot en granstam. En timme senare var det pötsligt 2 som satt i varsin gran bredvid varandra och sov.

Plötsligt vaknar den ena ugglan och jag möter en bick som man inte glömmer i första taget.
Em: Vid 16-tiden tog vi en tur tilbaka til Lappuggleland, och nu blev det bingo. 3 st Lappugglor jagade runt i hagarna. Helt oberörda av vår närvaro. Vid några tillfällen var alla 3 inom en radie på högst 25m 🙂


Bakåtvänd !

Lyckades till slut iaf få med två Lappisar på samma bild

21 mars
Dagens tur i strålande vårväder ( + 17 grader) över Torsång- Magnilbo-Grängshammar-Kanotstadion, avslutas på sen em uppe i Grängshammars bergen.

dagens Blomster 21/3

Hästhov (Tussilago farfara)

Passade på att testa Converter Nikon AF-s TC- 20E III till mitt Nikon 70-200/2,8. Slutsats: Ingen bra kombination, softade bilder, halvdålig skärpa och gav dålig balans tillsammans med kameran D300s.Så det blev inget köp denna gång. Behöver trots allt nå upp till-400mm i brännvidden. Maila gärna( se adress ovan ) ett förslag på hur få till en bra kombi med kameran.

20 mars
Enligt SMHI blir det sommartemperaturer de närmaste dagarna, så nu finns det risk att våren fullkomligt exploderar. Svanar,gäss, tofsvipor, ringduvor, vråkar, ugglor strömmar in över bygderna. Till och med en björn blev instängd mellan viltstängslen på riksvägen mellan Falun och Hofors. Så nu gäller det att hänga med i svängarna.
5 tranor trumpetade sig fram längs Dalälven.
Förmiddagsturen gick ner till Frostbrunnsdalen där våren brukar vara aningen senare än uppe på slätten.
En häftig överraskning bjöd dalen på idag. Ser du den lilla vita figuren på bilden

Rejält beskuren visar bilden en hermelin som fortfarande har vinterkostymen på med den svarta tofsen längst ut på svansen.

Vattennivån i ån var f.ö. mycket låg

……och för första gången under alla mina besök upptäckte jag småfisk som simmade under hängbron

Till och med uppe vid källorna var det lågvatten. Stjärtmesarna som gömde sig inne bland riset var mycket svåra stt upptäcka.

Uppe vid dammen spankulerade strömstaren omkring utan att bry sig särskilt mycket om min närvaro.

18 mars
En vädermässigt tråkig fm avlöstes av en hyfsad em med sol. Dvs det kändes inspirerande att ta en tur ut i naturen.
Stora flockar av sångsvanar, tofsvipor och gäss väller in och vilar ute på åkrarna.


En knappt märkbar skugga högt uppe på himlen skapade oreda och vild flykt hos gässen. Havsörn !!

Nere i Dalen har äntligen strömstare-paret hittat till häckningsplatsen.


Den är väl dold i forsens brusande vatten.

14 mars
Våren kämpar på. Åkrarna vid kanotstadion börjar fyllas av ankommande gäss som gör allt för att överrösta varandra: kanadagäss, grågäss, några sädgäss, sångsvanar, knölsvanepar, tofsvipor osv.

10 mars
En heldag ute i solen och värmen. Började i Falun med att plåta några småfåglar och fortsatte sedan dagen uppe i Grängshammar-vildmarken

En självklar favorit är förstås den kvicke stjärtmesen. Lika sprallig som vacker.

……här gick det nog lite för fort iaf.

9 mars
Kraftig blåst och c:a 4 grader varmt smälter snabbt bort snön. Tyvärr orkar inte solen fram men en liten färgklick bjuds vi iaf på; grönsiskan på Myran

8 mars
Vårens obligatoriska bakslag. Men det utlovade snöfallet med 1,5dm nysnö blev nog inte mer än ett par cm.

Tofsmes i snöfallet på Myran.

6 mars
Den dagliga fototuren går idag ner till Säterdalen och upp till Grängshammars-bergen.

Kristallen i Ljusterån

Fiskelycka med förhinder !


Under högljutt trumpetande landar de nytillkomna sångsvanarna på älven och börjar genast med svandans för att fira.

3 mars
Återigen en mycket vacker vårdag. En tur ner till Dalen på förmiddagen. Fortfarande mycket snö kvar och f.a. ishala stigar som till slut omöjliggjorde vidare upptäckande av dalen.

Trots skyddsräcken och broddade skor gled jag som Bambi på hal is nerför branterna.En strömstare gladde iaf.
Den smala ishala leden knäckte oss definitivt. Men det går ju nya tåg 🙂

Em-tur till Grängshammar-området, men först gladdes vi åt nykomlingarna i älven vid kanotstadion i Torsång:

I den övre dammen träffade vi på strömstaren som speglade sig i det klara vattnet.